Zázračná sóda bikarbóna

Zázračný biely prášok, ktorý má využitie v domácnosti a má výrazný vplyv na naše trávenie? Sóda bikarbóna, chemicky hydrogénuhličitan sodný, je skvelý pomocník. Ide o bielu kryštalickú látku, ktorá je stabilná do teploty 50 stupňov, pri vyšších teplotách sa rozkladá na oxid uhličitý, uhličitan sodný a vodu. Gazdinky ju poznajú ako výbornú kypriacu prísadu do pečenia, vďaka ktorej sú kysnuté koláče nadýchané. Vytvára výrazne bublinky, vďaka ktorým dosiahneme ukážkové kysnuté cesto. K najvýraznejšiemu kysnutiu dochádza až počas pečenia, vďaka jej rozkladu. Je potrebné ale dodať, že ak ju pridávate do cesta, pridajte ju vždy ako poslednú.
Po kontakte s tekutými zložkami cesta totiž začne rýchlo reagovať. Využitie mala už v dávnej minulosti. V staroveku sa používala na mumifikáciu, v dnešnej dobe má využitie najmä v domácnostiach. Je to pomerne dostupná surovina, ktorá sa celoročne z prírody ťaží ako minerál a následne sa spracováva. Okrem pečenia je aj významný regulátor kyslosti. Môžeme ju použiť pri príprave kyslých jedál a nápojom a taktiež vo chvíľach, kedy trpíme žalúdočnými problémami. Reguluje kyslosť v našom žalúdku a tým prináša úľavu od nevoľnosti. Stačí, že lyžičku tohoto bieleho prášku rozmiešame v pohári vlažnej vody a vypijeme.
Ďalšie využitie jedlej sódy je ako čistiaci prostriedok v domácnostiach. Spolu s octom účinne odstraňuje vodný kameň a nečistoty z odtokov, reguluje zápach a odstraňuje škvrny. Výborný spôsob ako zistiť jej silu je rozrobiť ju s trochou vody a umyť špinavú vaňu. Uvidíte, že po vyčistení sódou bude vaša vaňa a celá kúpeľňa žiariť čistotou. Či sódu bikarbónu využijete vo vašej domácnosti pri upratovaní, pečení alebo ju vypijete ako nápoj na úľavu od záhy a boľavého žalúdka, určite si ju obľúbite. Každá správna gazdinka by vo svojej domácnosti zásoby tohto zázračného prášku mala mať.